TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Mikor érdemes vízteres kandallót választani? Mik az előnyei és a hátrányai?

Ez a fűtésszezon jelentősen eltér a többitől. Az egekbe szökő energiaárak miatt nagy a bizonytalanság, és mindenki keresi lehetőségeihez mérten a legjobb fűtési módot.

Az egyik legkézenfekvőbb persze a szigetelés korszerűsítése, ám ez szintén nagyon drága lehet, hiszen kevés a szakember és az szigetelőanyagok ára szintén a plafont verdesi.

A másik módszer a fűtés korszerűsítése lehet; ezek közül mutatunk most be egy alternatívát, mégpedig a vízteres kandallót. De mit érdemes tudni erről? Mik a vízteres kandalló előnyei és hátrányai? Hogyan kell egyáltalán használni?

Ezekre és még sok minden másra megmutatjuk a választ a cikkünkben.

Hogyan működik a vízteres kandalló?

 

Mi az a vízteres kandalló?

Nincs nagy misztikum: a vízteres kandalló is gyakorlatilag egy kazán, ami azon kívül, hogy az üvegen keresztül hőt ad le, a tűztéren elhelyezkedő csöveken át is képes hőt leadni.

Így rá lehet csatlakoztatni egy meglévő fűtési rendszerre. Tehát a fűtést tulajdonképpen úgy tudjuk megoldani, hogy a kandalló felmelegíti a csőben lévő vizet, amit aztán egy keringető rendszer cirkuláltat a házon belül, rendszerint radiátorokban.

Ezzel duplán nyerünk, hiszen egyrészt élvezhetjük a kandalló melegét akár közvetlenül és a radiátorokon keresztül is.

 

Milyen vízteres kandallók léteznek?

A vízteres kandallókat többféle szempont alapján csoportosíthatjuk. Az egyik ilyen, hogy maga a rendszer nyílt vagy zárt, de rendszerezhetjük őket fűtés típusa szerint is, hiszen lehet szén- pellet vagy fatüzelésű is.

 

Nyílt és zárt rendszerű vízteres kandallók

A nyílt rendszerű vízteres kandallók esetében, mivel a csatlakozó elosztó hálózat nincs nyomás alatt, így szükség van egy úgynevezett nyitott tágulási tartályra, ez sok esetben a padláson található.

A zárt rendszerű készülékek már modernebb típusnak számítanak, ezeket rá lehet kötni a hálózatra, így nyomás alatt vannak. Az egyik legnagyobb előnye, hogy hatékonyan el lehet hárítani a zavart akkor, ha áramkimaradás, túlfűtés vagy más miatt túl akarna melegedni a rendszer.

Már meglévő, radiátoros rendszerbe egyébként a zárt rendszerű vízteres kandallók köthetők a legtöbb esetben.

 

Mekkora vízteres kandalló kell?

Nagyon gyakori kérdés, hogy mekkora vízteres kandallóra van szüksége a kedves ügyfélnek, erre azonban nem lehet egzakt választ adni. Ki kell ugyanis számolni a ház hőveszteségét, és ennek függvényében kell megtervezni magát a rendszert.

 

Mi kell egy vízteres kandallóhoz?

Ahogy a fentiekből már látható, egy vízteres kandallóhoz több dolog is szükséges.

 • Mindenképp kell, hogy legyen például egy korszerű és megfelelő méretű kémény.
 • Amennyiben zárt égésterű (nem keverendő össze a zárt rendszerrel) a kandalló, úgy szükség lesz friss levegő utánpótlásra is.
 • Ha már meglévő fűtési rendszerbe kapcsolod be (például vannak radiátorok), akkor ügyelni kell arra, hogy legyen egy szivattyú, ami keringeti a vizet.
 • Mindenképp szükség lesz egy tágulási tartályra, mégpedig azért, mert a melegebb víznek nagyobb a térfogata, és tartály nélkül szétnyomná a rendszert.
 • És persze szükség lesz egy zárt vagy nyílt rendszerű kandallóra vagy kályhára.

 

Vízteres kandalló és vízteres kályha

 

Kandalló vagy kályha?

Nem keverendő össze azonban a szezon a fazonnal, hiszen léteznek:

 • vízteres kályhák,
 • és vízteres kandallók is.

A kályha öntöttvasból, vasból vagy cserépből készül és szabadon áll. Egy kandalló ezzel szemben jóval nagyobb, szintén készülhet cserépből, csempéből, és be is lehet építeni.

 

A vízteres kandalló előnyei és hátrányai

A gáz ára hihetetlen módon megugrott, így alternatívaként, a gárzól való átállásra nagyon jó ötlet lehet. A víz felmelegítése révén a fával is sokat lehet spórolni, így egy megfelelően szigetelt ház esetében kifejezetten környezet-és pénztárcabarát megoldás.

Hátránya azonban, hogy a kezdeti beruházási költségek magasak, így ezzel mindenképp érdemes számolni. Sajnos pontos, sőt -tól -ig számot sem lehet ezzel kapcsolatban mondani, hiszen nagyon sok függ attól, hogy

 • mekkora a ház,
 • van-e szigetelve és ha igen, hogyan
 • milyen a falazata,
 • kicserélték-e a nyílászárókat,
 • van-e meglévő rendszer vagy teljesen ki kell építeni,
 • át kell-e alakítani a kéményt,
 • mekkora tartályra és mekkora rendszerre van szükség és a sort még folytathatnánk.

További hátránya, hogy gondoskodni kell a fűtéshez elegendő mennyiségű tüzifáról, aminek az ára szintén feljebb ment.

Karbantartás

A vízteres kandallót ajánlott 1-2 évente tisztítani, amivel jelentősen növelhető az élettartama és a hatékonysága is. Ilyenkor meg kell tisztítani a lerakódásoktól, kátránytól és a piszoktól. Illetve érdemes időközönként átnézetni egy szakemberrel is a rendszert, hogy minden jól működik-e.

 

Segítségre van szüksége?

Ahhoz tehát, hogy pontos ajánlatot tudjunk adni, sok információ kell. Amennyiben most tervezed a fűtéskorszerűsítést, és kérdéseid vannak, keresed a lehető legjobb alternatívát, lépj velünk kapcsolatba az alábbi linkre kattintva.

A kandallóval kapcsolatos blogunkban pedig elolvashatod többek között azt is, hogy mire kell odafigyelni a kandalló vásárlása előtt

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.