TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Hogyan működik a bioetanol kandalló?

Sokszor érkezik hozzánk kérdés a bioetanol kandallóval kapcsolatban. A leggyakrabban az érdekli a kedves vásárlóinkat, hogy egyáltalán hogyan működik a bioetanol kandalló, valamint hogy veszélyes-e.

A válasz igen egyszerű; a bioetanol kandalló olyan kandalló, amely bioetanol tüzelőanyag elégetésével tüzet hoz létre.

Persze tudjuk, hogy a kedves olvasók nem elégszenek meg az egyszerű válaszokkal (ahogyan mi sem) épp ezért hoztuk létre ezt a kis útmutatót, ahol mindent összegyűjtöttünk, amit a bioetanol kandallóról tudni érdemes.

A bioetanol kandalló működése

A biokandalló működése

A legnagyobb különbség a bioetanol és a hagyományos, valamint a gázkandallók között az, hogy ezek a típusú készülékek bioetanol tüzelőanyagot égetnek, nem pedig hagyományos rönköket vagy gázt.

Ez pedig egyben azt is jelenti, hogy a bioetanol kandallónak nincs szüksége kéményre, mivel nem bocsát ki füstöt, sőt hamu sem keletkezik, mint egy hagyományos tűzrakóhely estén.

Ráadásul a bioetanollal működő kandalló lángjai alig vagy egyáltalán nem igényelnek szellőztetést. Kivételt képez ez alól az a helyiség, ami 20 m2-nél kisebb, hiszen ebben az esetben egy idő után muszáj szellőztetni.

A bioetanol tüzelőanyag elégetésekor nem a folyadékot égeti el, hanem a tüzelőanyagból származó vízgőzt. Ezért célszerű elkerülni azt, hogy direktben hozzáérj a tűzhöz, valamint a folyadékhoz.

Az automata bioetanol kandallók a bioetanolt egy külső tartályban tárolják, és csak akkor pumpálják az égéstérbe, amikor szükség van rá. Egyes csúcskategóriás kandallókban, mint például a Planikas automata égőkben, egy nagyon speciális technológiát, a BEVTM-et alkalmazzák. Ez elpárologtatja a bioetanol üzemanyagot, mielőtt elégetné.

Vagyis a használata rendkívül egyszerű: fel kell tölteni az alkoholtartályt bioetanollal, majd ezután begyújtani és élvezni az először kék, majd narancssárgába váltó lángokat.

A bioetanol, mint üzemanyag

Mint már említettük, a biokandalló bioetanol üzemanyagot éget. De mi is pontosan ez az anyag?

A bioetanol egy alkohol, amely szerves anyagokból, például burgonyából, kukoricából és gyökerekből készül. Gyakran ezen összetevők élelmiszeripari maradékaiból, hulladékokból állítják elő.

A bioetanol üzemanyagnak sokféle típusa létezik, amelyeket különböző célokra használnak, ám a kandallókba kifejezetten erre a célra készült szeszt szabad csak tölteni.

Hiszen a más típusú alkoholok egészen másképp éghetnek el, és sokszor magasabb hőmérsékleten is égnek, amelynek bizony a kandalló láthatja kárát.

A bioetanol kandalló hőleadása

Amikor a bioetanol kandalló meggyullad, természetesen hőt termel, ám nem érdemes tőle ugyanazt az érzetet várni, mint egy fatüzeléses kandallótól.

Valójában körülbelül feleannyi energiát termel, mint egy hagyományos kandalló, ezért sem javasoljuk, hogy a bio tüzelőanyaggal működő kandallót elsődleges hőforrásként használd, hanem sokkal inkább kiegészítésként, a hangulatteremtéshez.

A bioetanol kandalló égési ideje

Az, hogy egy bioetanol kandalló mennyi ideig képes égni, az égéstér méretétől függ. Például egy 1,5 literes égőkamra körülbelül 4 órán keresztül ég.

Amikor a bio kandallóból kifogy a bioetanol tüzelőanyag, a láng automatikusan kialszik. Ha újra akarod tölteni, és élvezni a lángokat, akkor nagyon fontos, mielőtt még begyújtanád, várd meg, amíg kihűl a tartály és az égéstér.

A biokandalló típusai

A bioetanol kandallók fajtái

Ahogyan a belsőépítészet egyre fejlődik, úgy jelennek meg a különböző dizájnelemek is a fűtésben: tökéletes példa erre a mi kis biokandallónk.

Létezik falra szerelhető, falba építhető, valamint szabadon álló, sőt kültéri típus is.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy kisgyermekes családok számára nem jó választás, bármennyire látványos is, hiszen a kicsik megtalálhatják a módot arra, hogy belenyúljanak a tűzbe "kijátszva a rendszert".

Előnyei

Most, hogy mindent megtudtál a bioetanol kandallókról, nézzük meg a mellette szóló érveket.

 • Igazi lángokkal ég
 • Megteremti a nyugodtság érzését, ugyanúgy, ahogyan a fatüzelésű kandallók
 • Azonban az üzemeltetéshez nem kell gondoskodnunk a fáról
 • Nincs szükség kéményre vagy füstelvezetőre
 • Sokoldalúan beépíthető
 • Hordozható változatai is vannak
 • Tiszta égésű
 • Nincs kosz, hamu, és por
 • Könnyű meggyújtani és használni
 • A bioetanol üzemanyag környezetbarát
 • Távvezérlési lehetőségekkel is rendelkezik

Hátrányai

És a transzparencia jegyében természetesen nézzük meg a biokandalló hátrányait is.

 • Csak kiegészítő fűtésként használható, elsődleges hőforrásként nem
 • Egyes típusok elektromos ellátást igényelnek
 • Csak bioetanol tüzelőanyagot használhatsz
 • Jellemzően magasabbak az üzemeltetési költségek
 • Nincs meg a kellemes fatüzelésű kandalló illat

Összegzés

Ahogyan te is láthatod a bioetanol kandalló valójában egy igencsak látványos dizájnelem, ami leginkább azok számára ajánlott, akiknek nincs lehetőségük kéményt telepíteni, ugyanakkor vágynak a fatüzelésű kandalló nyújtotta élményre.

Dizájnelemként használva azonban elsőosztályú választás, hiszen a felszerelése (hacsak nem falba építhető kandallót választasz) mindössze néhány percet vesz igénybe, és nem kell hozzá még csak kézügyesség sem.

A kültéri bioetanol kandallók pedig szintén nagyon látványosak, és bizony a hidegebb estéken jól esik összegyűlni köré, a szabad ég alatt.

Amennyiben érdekelnek a fűtéssel kapcsolatos olvasmányok tudunk ajánlani néhányat: nézd meg például a Kandalló kisokos című cikkünket, ahol mindent megtudhatsz, amit a kandallókról tudni érdemes.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.