TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)

Otthonába hozzuk a tűz varázsát

Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Ezt érdemes tudnod, ha fel kell újítani a kéményt

A téglából készült kémények egy idő után bizony felújításra szorulnak: egyrészt a külső, időjárási körülmények miatt, másrészt pedig a belső égés során keletkezett kátrány is kárt tesz bennük.

De mire kell figyelni a kémény felújítása során? Mik a felújítás lépései, és szükség van-e engedélyre? Ezeknek járunk most utána a cikkünkben.

 

Kémény helyzet Magyarországon

A hazai kémény helyzet nem túl rózsás: a felmérések szerint a kémények mintegy harmada szorul felújításra, ez nagyjából mintegy másfélmillió kéményt jelent.

Ez több okra vezethető vissza: egyrészt nagyon sok az elhanyagolt, nem karbantartott kémény, másrészt sokan álltak át gáztüzelésre.

 

Mikor kell engedély a kémény felújításához?

Mielőtt részletesebben is belevetnénk magunkat a kémény felújítás lépéseibe, mindenképp tisztában kell lennünk annak jogszabályi hátterével.

Amennyiben új kéményt kívánsz építtetni, az minden esetben engedélyköteles, hacsak nem kerti grill és kinti kemence sütő kéményről van szó - ezeket ugyanis minden további nélkül elkészítheted.

Kémény felújítása

 

Fa- vs. gáztüzelés

Először is, el kell különítenünk a fa-és gáztüzelésű kémények kialakítását.

Ez utóbbi esetben a füstgáz hőmérséklete relatíve alacsony, 100-150 Celsius fok körüli a kéményen belül. Ilyenkor a füstgázból vízgőz csapódik ki, amely erősen maró hatású, így pedig kárt tesz a kémény belső falában.

Ezért is van szükség ilyenkor egy rozsdamentes kéménybélésre, hiszen ez ellenáll ennek a maró vízgőznek.

Fatüzeléskor a füstgáz viszont sokkal magasabb hőmérsékletű, 500-600 fokos. Azonban nem keletkezik maró hatású vízpára, hanem a füst a kéményen távozik. Persze ez nem azt jelenti, hogy itt nem jelentkezhetnek problémák.

Az égés során egy szurokszerű anyag képződik, amely megtelepszik a kémény belső falán. Ha pedig a kémény belső hője túlságosan felmelegszik, begyújtja ezt, és akár súlyos katasztrófát is okozhat.

Cikkajánló: Miért áramlik vissza a füst a kéményből?

Jelek, hogy a kémény felújításra szorul

Nem biztos, hogy teljesen egyértelmű a kémény leromlott állapota. Épp ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk három jelet, amire érdemes odafigyelni és szakember segítségét kérni.

1. Fekete foltok a tűztérben

Egy kis elszíneződés a tűztérben normális, de ha sötét fekete foltok, kátránylerakódások vannak, az a nem tökéletes égés jele.

A tűz nemcsak kormot és füstöt termel, hanem a füst sok esetben egészségre ártalmas gázokattartalmaz. Amennyiben a kémény huzat nem elegendő, a kandallóból a  lakásba is  kerülhet égéstermék.

És hogy mi okozza ezt a füstöt? Nos, ennek több oka is lehet, például:

- Nem megfelelő kéménymagasság

- Negatív légnyomás

- Különböző idegen anyagok a kéményben (például állatfészek, levelek vagy egyéb törmelék).

 

2. A habarcs állapota

A habarcsban lévő repedések, illetve a kémény dőlése annak a jele, hogy bizony itt kéményt fel kell újítani. Ez egyébként is gyakori a 20-30 éves, vagy annál régebbi kémények esetében.

A habarcs élettartama azért rövidebb, mert a víz könnyebben beszivároghat közé, télen pedig ez a víz kitágul és összehúzódik. Ez a folyamat végül elhasználja a habarcsot, és így az tönkremegy.

Hosszabb idő alatt, de ez a folyamat a téglánál is lejátszódik.

 

3. Elszíneződött vagy foltos téglák a kéményen

Amennyiben fehér, zöld, sárga vagy barna foltosodást észlelsz a kéményeden, akkor az bizony a vizesedés, illetve kátrányosodás jele. A kémény bélelése jelent biztonságos megoldást. Ezen túl szakemberrel érdemes átbeszélni a fűtési szokásaidat..

A kéményfelújításhoz mindenképpen kérd szakember segítségét

 

A felújításba csak szakemberrel érdemes belevágni

A régebbi építésű (értsd, '90-es évek előtt) magyar kémények legnagyobb hányada tömör téglából készült. Fontos tudni, hogy ezek nagyon is jól használhatóak vegyes-és fatüzelésű kazánok, cserépkályhák esetén, így ha a régi kémény állapota leromlott, ezeket érdemes felújítani.

Sokkal olcsóbban jössz ki ugyanis, mint ha visszabontanád és egy teljesen új kéményt építenél.

Első lépésként az épületen kívüli, sérült kéményszakasz állapotát kell felmérned. Másik lényeges

kérdés a falban lévő kémény megfelelősége. A kémény felújítást a jogszszabályok előírása szerint

kell elvégezni.

Alapkövetelmények:

- a kémény bélelése a fűtési módnak előírt megfelelő béléscsővel

- huzatszámítással igazolni, hogy a kandalló jó működéséhez elégséges a füstjárat keresztmetszete, illetve a kémény magassága. 

 • a kandalló- kazán kilépő füstcsonk keresztmetszetétől nem lehet kisebb a füstjárat kereszmetszete.

 • a felújított kéményt a katasztrófavédelem szakemberével át kell veteni, ehhez a fentiek meglétén túl szükséges még :

 • kivitelezésre jogosult vállalkozó megfelelőségi tanúsítványa .

 • béléscső minőség tanúsítása

 • a bekötő füstcsövet méterenként a falhoz rögzíteni kell

 • A füstcsövön, ill. könyökön tisztítónyílás szükséges

 • a fűtőberendezés direkt külső levegő ellátását szintén meg kell oldani.

Amennyiben a fenti követelmények közül valamelyik nem teljesűl a kémény használatára a szakhatósági engedélyt nem adják ki.

 

Gyakori kérdések és válaszok a kéményekkel kapcsolatban

 

A kéményekkel kapcsolatban sok kérdés merülhet fel, különösen, ha felújítás vagy karbantartás előtt állunk. Összegyűjtöttünk néhány gyakran ismételt kérdést és választ a témában:

 1. Milyen gyakran kell tisztítani a kéményt?

  • A legtöbb szakértő évente legalább egyszeri tisztítást javasol, de ha gyakran használjuk a kéményt, akkor akár félévente is érdemes lehet.
 2. Mikor tudom, hogy a kéményem felújításra szorul?

  • Ha a kémény falán repedések vagy egyéb sérülések, kátrányátütések láthatók, lecsökkent a huzat, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
 3. Milyen anyagokat használhatok a kémény felújításához?

  • A kémény felújításáról a fűtési típustól, a kémény típusától és az egyéni igényektől függően lehet szakember igénybevételével dönteni.
 4. Mennyibe kerül a kémény felújítása?

  • A felújítás költsége változó, függ a kémény méretétől, állapotától és a felhasznált anyagoktól. Mindig kérjünk több ajánlatot a döntés előtt.
 5. Milyen gyakran kell ellenőrizni a kémény állapotát?

  • A kémény állapotát évente legalább egyszer, de lehetőleg a fűtési szezon előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni.

A kéményekkel kapcsolatos kérdések és válaszok segítenek abban, hogy jobban megértsük a kémények működését és karbantartását, és informált döntéseket hozzunk a felújítással vagy karbantartással kapcsolatban.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.