TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Ezt érdemes tudnod, ha fel kell újítani a kéményt

A téglából készült kémények egy idő után bizony felújításra szorulnak: egyrészt a külső, időjárási körülmények miatt, másrészt pedig a belső égés során keletkezett kátrány is kárt tesz bennük.

De mire kell figyelni a kémény felújítása során? Mik a felújítás lépései, és szükség van-e engedélyre? Ezeknek járunk most utána a cikkünkben.

 

Kémény helyzet Magyarországon

A hazai kémény helyzet nem túl rózsás: a felmérések szerint a kémények mintegy harmada szorul felújításra, ez nagyjából mintegy másfélmillió kéményt jelent.

Ez több okra vezethető vissza: egyrészt nagyon sok az elhanyagolt, nem karbantartott kémény, másrészt sokan álltak át gáztüzelésre, amely azonban nem járt automatikusan együtt a kémények felújításával.

 

Mikor kell engedély a kémény felújításához?

Mielőtt részletesebben is belevetnénk magunkat a kémény felújítás lépéseibe, mindenképp tisztában kell lennünk annak jogszabályi hátterével.

Amennyiben új kéményt kívánsz építeni, az minden esetben engedélyköteles, hacsak nem kerti grill és kinti kemence sütő kéményről van szó - ezeket ugyanis minden további nélkül elkészítheted.

Kémény felújítása

 

Fa- vs. gáztüzelés

Először is, el kell különítenünk a fa-és gáztüzelésű kémények kialakítását.

Ez utóbbi esetben a füstgáz hőmérséklete relatíve alacsony, 100-150 Celsius fok körüli a kéményen belül. Ilyenkor a füstgázból vízgőz csapódik ki, amely erősen maró hatású, így pedig kárt tesz a kémény belső falában.

Ezért is van szükség ilyenkor egy rozsdamentes kéménybélésre, hiszen ez ellenáll ennek a maró vízgőznek.

Fatüzeléskor a füstgáz viszont sokkal magasabb hőmérsékletű, 500-600 fokos. Azonban nem keletkezik maró hatású vízpára, hanem a füst a kéményen távozik. Persze ez nem azt jelenti, hogy itt nem jelentkezhetnek problémák.

Az égés során egy szurokszerű anyag képződik, amely megtelepszik a kémény belső falán. Ha pedig a kémény belső hője túlságosan felmelegszik, begyújtja ezt, és akár súlyos katasztrófát is okozhat.

Cikkajánló: Miért áramlik vissza a füst a kéményből?

Jelek, hogy a kémény felújításra szorul

Nem biztos, hogy teljesen egyértelmű a kémény leromlott állapota. Épp ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk három jelet, amire érdemes odafigyelni és szakember segítségét kérni.

1. Fekete foltok a tűztérben

Egy kis elszíneződés a tűztérben normális, de ha sötét fekete foltok vannak, az annak a jele, hogy a kandallód szokatlanul füstös, vagyis nem szellőzik megfelelően.

A tűz nemcsak kormot és füstöt termel, hanem mérgező gázokat is, például szén-monoxidot (amelyet "csendes gyilkosnak" neveznek, mivel ez egy íztelen, szagtalan mérgező gáz, amely évente több mint 400 ember halálát okozza). Ha az égés melléktermékei nem tudnak a kéményen felfelé távozni, összegyűlnek otthonodban, szén-monoxid érzékelő híján pedig súlyos tüneteket okozhatnak.

És hogy mi okozza ezt a füstöt? Nos, ennek több oka is lehet, például:

- Nem megfelelő kéménymagasság

- Negatív légnyomás

- Különböző idegen anyagok a kéményben (például állatfészek, levelek vagy egyéb törmelék).

 

2. A habarcs állapota

A habarcsban lévő repedések, illetve a kémény dőlése annak a jele, hogy bizony itt az ideje habarcsot cserélni. Ez egyébként is gyakori a 25 éves, vagy annál régebbi kémények esetében.

A habarcs élettartama azért rövidebb, mert a víz könnyebben beszivároghat közé, télen pedig ez a víz kitágul és összehúzódik. Ez a folyamat végül elhasználja a habarcsot, és így az tönkremegy.

Először csak repedezni kezd, majd megdől és végül összeomlik.

 

3. Elszíneződött vagy foltos téglák a kéményen

Amennyiben fehér, zöld, sárga vagy barna foltosodást észlelsz a kéményeden, akkor az bizony a vizesedés jele.

Ilyen esetben meg kell nézni, hol szivárog át a víz és hol kell javítani a kémény hőszigetelésén.

A kéményfelújításhoz mindenképpen kérd szakember segítségét

 

A felújításba csak szakemberrel érdemes belevágni

A régebbi építésű (értsd, '90-es évek előtt) magyar kémények legnagyobb hányada tömör téglából készült. Fontos tudni, hogy ezek nagyon is jól használhatóak vegyes-és fatüzelésű kazánok, cserépkályhák esetén, így ha a régi kémény állapota leromlott, ezeket érdemes felújítani.

Sokkal olcsóbban jössz ki ugyanis, mintha visszabontanád és egy teljesen új kéményt építenél.

Első lépésként az épületen kívüli, sérült kéményszakasz állapotát kell felmérned, majd ezt visszabontanod. Itt ugye nincs különösebb probléma, gond sokkal inkább akkor van, ha a kémény alja is károsodott vagy ha béléscsövet is kell cserélni.

Ehhez minden esetben szakember szükséges, hiszen előfordulhat, hogy nagyobb keresztmetszetű béléscsőre van szükség.

 

Gyakori kérdések és válaszok a kéményekkel kapcsolatban

 

A kéményekkel kapcsolatban sok kérdés merülhet fel, különösen, ha felújítás vagy karbantartás előtt állunk. Összegyűjtöttünk néhány gyakran ismételt kérdést és választ a témában:

 1. Milyen gyakran kell tisztítani a kéményt?

  • A legtöbb szakértő évente legalább egyszeri tisztítást javasol, de ha gyakran használjuk a kéményt, akkor akár félévente is érdemes lehet.
 2. Mikor tudom, hogy a kéményem felújításra szorul?

  • Ha a kémény falán repedések vagy egyéb sérülések láthatók, vagy ha a kémény nem szellőzik megfelelően, akkor érdemes szakemberhez fordulni.
 3. Milyen anyagokat használhatok a kémény felújításához?

  • A kémény felújításához különféle anyagok, például tégla, beton vagy fém is használhatók. A választás függ a kémény típusától és az egyéni igényektől.
 4. Mennyibe kerül a kémény felújítása?

  • A felújítás költsége változó, függ a kémény méretétől, állapotától és a felhasznált anyagoktól. Mindig kérjünk több ajánlatot a döntés előtt.
 5. Milyen gyakran kell ellenőrizni a kémény állapotát?

  • A kémény állapotát évente legalább egyszer, de lehetőleg a fűtési szezon előtt érdemes szakemberrel ellenőriztetni.

A kéményekkel kapcsolatos kérdések és válaszok segítenek abban, hogy jobban megértsük a kémények működését és karbantartását, és informált döntéseket hozzunk a felújítással vagy karbantartással kapcsolatban.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.