TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 362 24 58)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Milyen fát tegyünk a kandallóba?

A téli, hideg napokon nincs is annál kellemesebb érzés, mint a kandalló pattogó tüze mellett felmelegedni.

Milyen fa való a kandallóba? Számít ez egyáltalán? Mi történik, ha nem a megfelelő fával tüzelünk?

A tűzifa típusai

A kandallóba keményfát válasszunk!

Ugyan igaz, hogy a legtöbb fajta tűzifa el fog égni a kandallóban, a megfelelő típus kiválasztása nem csak a tűz szép látványa miatt fontos, hanem a kandalló élettartama és a környezet védelme miatt is. A legjobb tűzifa az olyan száraz keményfa, mint a bükk, az akác, a juhar, vagy a tölgy, mert több hőt bocsát ki és kevesebb lerakódó kátrányos anyagot termel. A keményfa szép, nyugodt lánggal ég és nem termel sok hamut.

A legtöbb szakember szerint a tölgy a legjobb választás, ha kandallóba tüzelünk. Hogy miért? A tölgy olyan, lassan égő tüzet biztosít, mely egyenletesen, hosszabb ideig és magasabb hőfokon ég. Csak arra kell vigyázni, hogy a tölgy száraz legyen – ez azt jelenti, hogy vágás után legalább egy évet száradnia kell. A tölgyet egy kicsit nehezebb begyújtani, de ha ez sikerült, jutalmul a tökéletes kandallótüzet élvezhetjük.

De mi van a puhafával?

A puhafa, mint például a fenyő, a hárs, a nyír és a nyár sokkal gyorsabban ég és jelentősen több hamut termel, viszont könnyebb meggyújtani, ezért gyújtósnak kiváló.

Az, hogy a keményfa tovább ég, nem azt jelenti, hogy puhafát semmilyen esetben sem használhatunk. Amennyiben a kandalló nem az egyetlen hőforrás, nem mindig van szükség olyan tűzifára, amely hosszú ideig ég. Az első hűvös őszi estéken is elegendő lehet egy rövid tűz, amely éppen csak egy kicsit melegíti fel otthonunkat.

További hasznos tanácsok a tűzifa kiválasztásához

Adunk még néhány hasznos tippet a tüzelési szezonra, amiért a kandalló is hálás lesz:

  • Mindig száraz fát vásároljunk, vagy győződjünk meg róla, hogy elegendő idővel és megfelelő hellyel rendelkezünk a fa szárítására. A száraz fa több hőt termel, tisztábban ég és könnyebben meggyullad. Ha a fa nehéz, az arra is utalhat, hogy magas a nedvességtartalma, ezért gyorsan fog égni és kevesebb hőt ad. (A magas nedvességtartalmú fa fűtőértéke fele a száraz fáénak!)
  • Ne használjunk fel festett vagy lakkozott fahulladékot tüzelésre, mert az ilyen fa égetése egészségre káros anyagokat szabadít fel.
  • A fát mindig szellős helyen tároljuk, a talajtól elválasztva, műanyag fóliával védve a csapadékoktól.

 

Arról pedig semmiképp sem szabad megfeledkezni, hogy a tűzifa típusától függetlenül a kéményt minden fűtési szezon előtt ki kell tisztíttatni, hogy az tiszta és hibátlan legyen és így várja a tél első tüzét. További tippeket a megfelelő tűzifa kiválasztásáról a Gyakori kérdések között talál.

Amennyiben kérdése van, készséggel segítünk.

Székely Bálint Csaba, cégvezető

Telefon: +36 362-2458
e-mail: info@kandallo.hu

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.