TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

Cserépkályha vagy kandalló - melyik a jobb választás?

Majdnem, majdnem, de mégsem; dióhéjban leginkább így lehetne megfogalmazni a cserépkályha és a fatüzelésű kandalló közötti különbséget.

Nagyon sok helyen lehet olvasni, egyébként tévesen, azt hogy ha csak gyönyörködni szeretnél a tűzben akkor kandallót, de ha meleget is szeretnél, akkor kályhát érdemes építeni.

A tévhit egy ideig meg is állta a helyét, azonban a technika folyamatosan fejlődik és így már nem is annyira egyszerű a döntés. Na de kezdjük is inkább az elején!

A cserépkályha előnyei és hátrányai

 

Mi az a cserépkályha és hogyan működik?

Leegyszerűsítve a fatüzelésű cserépkályhák egy tűztérből, egy szellőzőcsőből és egy kéményből állnak. A tűzgyújtás maga a tűztérben történik, innét a füst pedig a szellőzőcsőbe, majd kéménybe távozik.

Jellemzően a hőt önmaguk körül adják le, a szaknyelv ezt nevezi sugárzási csatornának, ám az általuk leadott hőt még hatékonyabban is ki lehet használni úgy, hogy összekapcsoljuk például egy vízteres rendszerrel.

Ezzel nemcsak a cserépkályha hatásfoka nő meg jelentősen, de ügyesen kihasználva  a ház többi helyiségét is befűthetjük vele.

 

A cserépkályha előnyei és hátrányai

A cserépkályha hatékonysága abban rejlik, hogy a kályhacsempe vagy épp samott (mikor miből építik) szuperül képesek tartani a hőt, akár több mint 8 órán keresztül is.

Ehhez persze trükközni kell, mégpedig úgy, hogy amikor már csak parázs van (a begyújtás után kb. 1-2 órával) el kell zárni a levegőztetőt, máskülönben a meleg a kéményen át távozik, mint a mikulás Amerikában.

Ez persze hátrány, hiszen ott kell lenni a kályha közelében a begyújtást követő 1-2 órában, nincs arra lehetőség, hogy elmész dolgozni, és amikor hazajössz, kellemes meleg fogad majd.

A cserépkályhának van még két nagy hátránya.

 

Az egyik, hogy a szerkezet idő előtt elöregedhet, bár ez nagyban függ az anyagtól és a technikától, amivel készül. Nagyfokú, aktív használat mellett például egy samottból rakott kályha akár 10 év múlva is megadhatja magát és felújításra szorulhat.

A másik pedig az, hogy a cserépkályhát bizony nem lehet szabályozni. Ha durván meleget ad, ki kell nyitnod az ablakot, ha pedig fázol, közelebb kell menned a sugárzási csatornához.

Emiatt, mai szemmel, avittas technológiának tűnhet, habár érdemes hozzátenni, hogy van aki ragaszkodik hozzá; ezt szereti, ezt szokta meg, és ezzel az égegyadta világon semmi baj nincs.

 

Vannak kétségkívül jó és rossz tulajdonságai, de ha valaki képes némi kompromisszumra, akkor remek választás lehet.

De mi a helyzet a kandallóval?

A fatüzelésű kandalló előnyei és hátrányai

 

Hogyan működik a fatüzelésű kandalló?

Küllemük szerint a kandallók lehetnek nyílt illetve zárt égésterű kandallók: az előbbi esetben nincs üveg, ami elválassza a tüzet a helyiségtől, az utóbbi esetben viszont található egy üvegfal.

A nyílt égésterű kandalló a helyiségből veszi a levegőt az égéshez, emiatt persze veszélyes is lehet. Az ilyen típusú kandallók igaz, hogy visszaadják a vadregényes, tábortüzes hangulatot, de egy rossznak mondható, 60-65%-os hatásfokkal is rendelkeznek.

Ez azért van így, mert ahhoz, hogy ne legyen tiszta korom és füst a ház, egy nagyobb átmérőjű, nagyobb huzattal rendelkező kéményre van szükség, amelyen viszont a hő is angolosan távozik.

 

Ezzel szemben a zárt égésterű kandallók egy úgynevezett légcsövön keresztül kapják meg ezt a levegőt, a külső környezetből. Épp emiatt nincs is szükség különösebben nagy kéményre, ezért a meleg is jobban megmarad. Ebből fakadóan a hatásfoka is 80-85% körüli.

Ami a mai kandallókat a cserépkályhák fölé helyezi mind hatásfokban, mind működésben az az, hogy a kandalló egyből lángra kap, és úgy adja a hőt, ahogyan arra szükséged van, tehát teljes egészében szabályozható.

A kandallót központi fűtésként is használhatod vízteres vagy légfűtéses kandallóként.

 

Az előbbi esetben a kandallót könnyen csatlakoztathatod egy már meglévő fűtési rendszerre. Ilyenkor szükséged lesz egy puffertartályra, ugyanis az ebben lévő vizet melegíti majd fel a kandalló hője, majd egy keringető rendszer juttatja el a csövekbe és a radiátorokba.

Légfűtéses kandalló esetében pedig egy úgynevezett kandallóventilátor juttatja a csövekbe a meleg levegőt, amely aztán légbefúvón keresztül érkezik az adott helyiségekbe.

 

Összefoglalás

Azonban ahhoz, hogy a fűtésrendszered hosszú életű legyen, be kell tartanod néhány alapszabályt.

  • Mindig száraz, lehetőleg keményfával tüzelj (például akáccal, gyertyánnal vagy tölggyel)
  • Rönkök helyett hasábokat használj
  • Ne tüzelj nedves, vagy puha fával (például fenyővel), mert az égése szurkot okoz, ami előbb vagy utóbb tönkreteszi a kéményt és jelentősen rontja a hatásfokot.

További hasznos tippekért érdemes elolvasni a hatékony fatüzelésről szóló cikkünket , ahol különböző begyújtási technikák mellett azt is megmutatjuk, hogyan tartsd életben, nagy hőfokon a tüzet.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.