TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

A légfűtéses kandalló előnyei és hátrányai

Múltkor írtunk már arról, hogy a rezsiárak növekedésével sokaknak más fűtési mód után kell néznie. A gáz kiváltására például tökéletes lehet az előző cikkben taglalt vízteres kandalló , hiszen jól beépíthető egy már meglévő fűtési rendszerbe.

Most pedig egy másik, egyre inkább elterjedt fűtési típust veszünk górcső alá, mégpedig a légfűtéses kandallót.

 

Mi is az a légfűtéses kandalló?

A légfűtéses kandallók lényege, hogy az adott helyiség levegőjét fűtik fel, méghozzá közvetlen módon. A kandallókban található kandallóbetét képes arra, hogy megfogja hőt, ezt a meleget pedig továbbítja a légkamrába.

Mivel a szoba és a légkamra hőmérséklete különböző, így a kamrából távozó hő szépen lassan felfűti a teljes helyiséget. A hő felfelé száll, így távozik a légcsatornába, a kandallóbetét és a kandalló közötti légrésbe pedig újabb hideg levegő érkezik.

Ezt nevezik gravitációs légfűtésnek. A módszer hátránya, hogy így a hő egy helyiséget képes felfűteni, egész pontosan 5-6 méterre juthat el a meleg.

A nem gravitációs elvű légfűtéses kandallók esetén nemcsak a fizika törvényeire bízzák a hő áramlását, hanem ventilátorokkal is rásegítenek. Ennek persze van némi hangja, de ezzel a megoldással a hő jóval nagyobb területre juttatható el.

A légfűtéses kandallóval nagyobb területeket is be lehet fűteni

 

Kisebb és nagyobb területek fűtésére is alkalmas - csak más az alapelv

Tehát összegezzük az eddig leírtakat: a kisebb alapterületű házak, például hétvégi házak fűtésére kiválóan alkalmas a gravitációs légfűtéses kandalló.

Azonban, légcsatornák kiépítésével és ventilátorok használatával, a hőt sokkal tovább is el tudjuk juttatni. Ilyen módon pedig közepes (100 négyzetméter) sőt akár nagyobb családi házak fűtésére is szuper megoldás.

Fontos tudni, hogy ez utóbbi esetben szükség van a kandalló köré egy úgynevezett konvekciós burkolatra is.

 

Ez azért kell, mert ellenkező esetben a hő távozna a tűztéren, így közvetlenül adná le a meleget, amit már nem tudunk hasznosítani és elvezetni. Kicsit olyan ez, mint egy kulacs és egy hőtartó termosztát közötti különbség.

Ha hagyományos kulacsba öntjük a teát, akkor 20 perc múlva már ki is hűl, mivel a hő távozik a palackon keresztül, nincs ami megfogja. Viszont egy hőtartó termoszban akár 4-5 órán keresztül is meleg marad a tea.

A konvekciós burkolattal tehát jelentős mennyiségű hőt tudunk "befogni" és a lakás, ház fűtésének szolgálatába állítani.

 

Légfűtéses kandalló légcsatornákkal

Ha nagyobb családi házba tervezünk légfűtést,akkor tehát mindenképp szükségünk lesz légcsatornákra és valamire, ami a hőt képest tovább vezetni. A leggyakoribb megoldás az, ha ventilátort helyeznek a kandalló alá vagy épp fölé.

 

Ha a ventilátor a kandalló alatt található, akkor lényegében mindegy, milyen anyagból készül, hiszen nincs kitéve hőterhelésnek.

Azonban, ha fölé tesszük, akkor hőálló anyagból kell készülnie, hiszen a hő felfelé száll. így ebben az esetben már nagyon is jelentős mennyiségű hőterherlésről beszélhetünk.

 

Amit a légfűtéses kandallóról tudni érdemes

 

A légfűtéses kandalló előnyei és hátrányai

Nézzük a légfűtéses kandallók melletti pro és kontra érveket. Kezdjük először az előnyökkel.

 

Előnyök

 • Olcsó: a légfűtéses kandalló egyik talán legnagyobb előnye, hogy egy vízteres megoldással összehasonlítva, annak töredékéből meg lehet valósítani a beruházást.
 • Nem kell hozzá áram és gáz: a gáz ára manapság rendkívül drága, és áramkimaradás is bármikor lehet. Épp ezért, ha nincs gáz, sem pedig áram, a légfűtéses kandalló akkor is szuper megoldás. (Maximum áramkimaradás esetén nem megy a ventilátor, így lassabban fűti fel a helyiségeket).
 • Akár 100-150 nm is felfűthető vele: megfelelő tervezéssel egy 100-150 négyzetméteres családi ház is fűthető vele.
 • Szabályozható: a másik nagy előnye, hogy a helyiségek fűtését is lehet szabályozni.

Hátrányok

 • Zajos lehet: a ventilátornak természetesen van hangja, így némileg zajos lehet. Épp ezért érdemes hangtompítót is beépíteni a rendszerbe.
 • Nehéz tisztítani: a légcsatornákat nem egyszerű kitisztítani, de bizonyos időközönként szükséges.

 

Mire van szükség egy légfűtéses kandalló kiépítéséhez?

 • Mivel fatüzelésű technológiáról van szó, természetesen szükség van egy jó állapotú, megfelelő átmérővel rendelkező kéményre. Ez kisebb kandallók esetén 14-16-os átmérőt, nagyobbaknál pedig, a tűztér méretétől függően, 18-25 cm-es belső átmérőt jelent.
 • A kémény magassága szintén mérvadó: a bekötéstől legalább 5 méter magasnak kell lennie.
 • A házon belül biztosítani kell a szabad légáramlást.
 • Jó ötlet, ha beiktatunk egy szén-monoxid érzékelőt, ami veszély esetén leállítja a légszállítást.
 • Ezenkívül kell természetesen egy kandalló, valamint konvekciós betét is. Ha nagyobb területet szeretnénk befűteni, akkor pedig szükség lesz ventilátorra és légcsatornákra is.

A tűztér készülhet öntvényből vagy lemezből is, a termékkínálatunkat pedig a linkre kattintva érheted el.

Amennyiben pedig bármilyen kérdésed van, a kapcsolat fülre kattintva írhatsz nekünk, szívesen segítünk!

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.