TelefonszámSzékely Bálint  (+36 20 333 33 83)
TelefonszámSzékely Lajos  (+36 20 428 72 76)
Kosár (0)
Az Ön kosara üres.
Összesen: 0 Ft
Kosár

A fatüzelésű kályhák 10 parancsolata

A fatüzelés az egyik leghatékonyabb fűtési mód lehet, ám csak akkor, ha odafigyelünk a kályhánkra. Hogy még jobban rendszerezzük a tudnivalókat, összegyűjtöttük a fatüzelésű kályhák 10 parancsolatát, amit minden kályha tulajdonosnak érdemes lenne megfogadnia.

Kezdjük is az elsővel!

 Csak száraz fával érdemes tüzelni

1. Csak teljesen száraz fával tüzelj

A vizet nem lehet elégetni, épp ezért, amennyiben nedves rönköt raksz a tűzre, a víz elfojtja, ami nemcsak jelentősen csökkenti a hatékonyságot, de sokkal több füst is keletkezik majd.

A vágás, hasítás után a fákat érdemes legalább 1-2 évig száraz, nedvességtől elzárt helyen tartani úgy, hogy közben levegőzhessenk és távozhasson a felesleges víz. Érdemes a talajtól jó 10-20 centire tartani, például egy raklapon, hiszen a talajból a nedvességet a fa felszívja, így nem lesz lehetősége megfelelően kiszáradni. Ökölszabályként azt lehet mondani, hogy egy fa akkor száraz, ha a nedvességtartalma nem haladja meg a 20%-ot.

Tehát csakis olyan fával tüzelj, amit nedvességtől jól elzárt helyen tartottatok, hiszen ezzel nemcsak sokkal hatékonyabbá, gazdaságosabbá és olcsóbbá teszed a fűtést, de még a kályhád és a kéményed élettartamát is jelentősen megnövelheted.

A nedves fával való tüzelésből ugyanis, ahogy feljebb is írtuk, rengeteg füst keletkezik, a gyanta, a kátrány és az egyéb toxikus anyagok pedig könnyen lerakódnak a kémény falára. Ezek idővel elfojtják a szellőzést, ami miatt kevésbé ég majd hatékonyan a tűz, ráadásul gyengítik a kémény szerkezetét is, ami így megrepedezhet.

2. Rendszeres időközönként takarítsd a kéményt

Hiába nem látszik belülről, a kémény ugyanúgy a fűtés része, mint maga a kályha. Ha pedig a kéményt valami elzárja, akkor nem lesz elegendő huzat, így a tűz sem ég majd megfelelően.

Épp ezért kell a fűtési szezon kezdete előtt (szeptember elején) kéményseprő szakembert hívni, hiszen ő el tudja távolítani a kéményből az oda nem illő tárgyakat, illetve megszabadítja a kémény falazatát is a rárakódott kátránytól.

3. Ha teheted, keményfát válassz

Habár alapvetően puha- és keményfával is lehet tüzelni, a lehető legjobb hatékonyság érdekében inkább keményfát válassz.

  • Puhafa például a fenyő, cédrus, nyárfa, fűzfa.
  • Közepes keménységű fának számít a tölgy és a bükk.
  • Keményfának az akác, illetve a gyertyán.
  • Nagyon kemény fának pedig az ébenfa.

Amennyiben fát vásárolsz, általában feltüntetik a fa keménységét, ami az idegen anyaggal (jelen esetben például a tűzzel) szembeni keménységet jelöli. Ezt HB-ben adják meg, N/mm2-re kifejezve.

A 40 N/mm2 alatti fák például puhának tekinthetőek. A közepesen kemények 40-55 N/mm2 között helyezkednek el, a kemények pedig 55 N/mm2 felettiek.

Így éghet órákig a tűz

4. Így égjen a tűz órákig

Ahhoz, hogy a tűz a lehető leghosszabb ideig éghessen, érdemes a puhafa és a keményfa rönköket vegyíteni (természetesen úgy, hogy mindegyik száraz legyen).

A puhafa ugyanis perceken belül lángra kap, ha pedig a keményfa is beindul, a tűz akár öt órán keresztül is éghet megállás nélkül.

Ha folyamatosan rönköket raksz a már lángoló tűzre, akár 15%-kal is csökkentheted a kályha égési hatékonyságát. Ez azért van, mert minden alkalommal, amikor kinyitod a kályha ajtaját, hűvös levegő áramlik be, és az új fának fel kell melegednie, mielőtt elégne - ezzel is veszít az égés hatékonyságából. A már meggyújtott tüzet a legjobb, ha hagyod, hogy parázsig égjen, mielőtt újabb fahasábokat dobnál rá.

5. Ne használj a tűzifán kívül más éghető anyagot

A fatüzelésű kályhákat tűzifa elégetésére tervezték, épp ezért más típusú égéstermékek sokkal rosszabbul, és sokkal nehezebben égnek el. Ezek jelentősen csökkentik a kályha hatékonyságát, sőt rosszabb esetben még kéménytűz is előfordulhat.

Figyelj arra, hogy a különböző tűzifafajták nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A keményfák, mint például a nyírfa, nagyobb sűrűségűek, mint a puhább (porózusabb) fajták, mint például a lucfenyő.

A kemény tűzifa energiasűrűsége ennek megfelelően nagyobb, vagyis a felhasznált fa mennyiségét csökkenteni kell.

Érdemes még megemlíteni azt is, hogy a kéreg teljesen más összetételű, mint az általa védett fa, és bizonyos vegyületeket nagyobb mennyiségben bocsát ki.

Épp ezért próbáld meg elkerülni, hogy egyszerre sok vékonyabb, de nagyobb kéreggel rendelkező hasábot tegyél a kályhába.

A paraffinos tűzgyújtó rönköket szintén kerülni kell a fatüzelésű kályhákban, mivel a bennük lévő paraffin megolvadhat és lefolyhat a légszabályozó mechanizmusba. A paraffin emellett fosszilis tüzelőanyag, ami azt jelenti, hogy elégetése hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Azonban az olyan préselt, de éghető anyagok, mint például a fa brikett, már lehet használni a begyújtáshoz. Viszont érdemes odafigyelni, hogy mennyit használsz: ezekből sok esetben már nagyon kevés is elég ahhoz, hogy a tűz belobbanjon és meggyújtsa a mellette lévő rönköket.

A papíron és a fán kívül ne égess mást a kályhában: se műanyagot, se olyan dobozt, amin még rajta van a ragasztó, sem pedig ruhát, nejlont, műanyagot satöbbi. Ezeknek ugyanis nagyon minimális a tényleges fűtőértéke, ám annál nagyobb kárt tesznek a kályhában, a kéményben és a környezetben, hiszen a füstjük tele van toxikus anyagokkal.

Ez a weboldal sütiket használ
Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.